Какво да изберем- ПВЦ дограма или Алуминиева

Предоставяме възможността да се запознаете с нашата гледна точка относно основните въпроси, които нашите клиенти често задават за предлаганите от нас продукти.

Целта ни е да предоставим информация без използване на технически термини, коефициенти и сложни изрази, избягвайки високопарната реч, за да направим информацията достъпна и разбираема. Разчитаме на неофициален, а понякога и жаргонен език, с осъзната идея, че винаги има хора, които могат да бъдат критикуващи. Разбираме, че хората извън индустрията не са запознати с техническата терминология и какво се случва с техните прозорци, особено ако са разположени на конкретни географски координати като тези на София.

AL или PVC дограма?

Нашето категорично предпочитание е PVC! Защо?

Топло- и шумоизолация:

PVC прозорецът предлага значително по-добра топло- и шумоизолация в сравнение с алуминиевия.
Цена:

PVC е по-достъпен, с около 30-40% по-ниска цена, поради използваните материали.
Против кондензация:

Свойствата на материалите в PVC намаляват вероятността от конденз върху профила.
Лесна изработка и монтаж:

PVC е по-мек и лесен за обработка, което минимизира риска от човешка грешка при изработката и монтажа.
Обковка (механизъм):

PVC прозорците имат многоточкова и регулируема обковка, благодарение на Евроканала, което позволява използването на различни механизми. В сравнение, алуминиевите прозорци често липсват на този Евроканал, изисквайки използването на по-стари механизми.
Живот на продукта:

PVC прозорците предлагат около 25-35 години надеждна и ефективна употреба, докато алуминиевите имат своите слабости, особено в сглобките.
Конденз върху прозореца:
Кондензацията представлява влага в помещението. Този ефект не се появява при монтажа на новия PVC, а винаги е присъствал. Старият прозорец осигурява вентилация, която с новия, с по-добри изолационни свойства, е прекъсната, водейки до запотяване. Важно е да не се бърка кондензацията с изпотяването между стъклата на стъклопакета. Ако се сблъскате с такъв проблем, това може да бъде индикация за дефектен стъклопакет, който трябва да бъде заменен.

Как да Подобрите Топло- и Шумоизолационните Свойства на Дограмата

Топлоизолация:

Профилите на дограмата имат определени топлоизолационни характеристики (точните стойности за предоставените от нас профили са посочени в раздела „Продукти“). Поради тази причина, единственият начин за подобряване или влошаване на тези параметри е чрез избора на стъкла. Препоръчваме използването на така наречените КА (нискоемисионни) стъкла. Те са обработени с метален окис, което ги прави с около 20% по-ефективни в предотвратяването на топлозагуба спрямо обикновените стъкла. Разликата в цената между двете стъкла в различни фирми е около 10-25 лева, при нас точно 13 лева, което за стандартен кухненски прозорец от 3 кв.м. прави разлика от 39 лева. Разделената с времето употреба и постигнатият ефект правят това отличие една от най-добрите инвестиции. Имайте предвид, че КА стъклата може да задържат по-висока температура през лятото, но повечето хора сменят прозорците си заради студа през зимата.

Шумоизолация:

Както и при топлоизолационните параметри, шумоизолационните характеристики на профилите са стандартизирани и зависят от избора на стъклопакет. Стандартните стъклопакети с две еднакви стъкла по 4 мм предоставят ниво на шумоизолация, което надвишава това на старите прозорци. За подобрение на тези характеристики, можете да поръчате стъклопакет с различна дебелина на стъклата, например 4 + 5 мм. Този подход значително увеличава шумоизолационните качества на прозореца чрез затруднено преминаване на звуковите вълни през стъклата с различна дебелина. За тези, които търсят по-високо ниво на шумоизолация, предлагаме троен стъклопакет със стъкла на различна дебелина, например 4 + 5 + 6 мм, с различни разстояния между стъклата.

Ценообразуване:

Цената на алуминиева или PVC дограма зависи от няколко фактора, които обичайно не са известни за нас:

Избраният профил – 3 или 5 или повече камерен, бял или цветен, марка и др.
Избраното стъкло – обикновено или КА, бяло или цветно, с каква дебелина.
Брой и начин на отваряне на частите на прозореца.
Дали прозорецът е разделен на части.
Присъствие на аксесоари като вътрешни и външни парапети, козирки, комарници и др.
Искате ли допълнителни услуги към прозореца.
Българска или вносна (немска) дограма.
Избор на Дограма:

Най-често задаваният въпрос е каква дограма да изберете – българска или вносна (немска). Това решение често се определя от финансови обстоятелства.

Смяната на дограмата – дългосрочна инвестиция в комфорт и енергийна ефективност

Смяната на дограмата не е просто модно решение, а представлява дългосрочна инвестиция със значително финансово измерение. Нашето препоръчване е дори при забавяне на подмяната да изберете немска (вносна) дограма. Въпреки че сме патриоти и предпочитаме да живеем и работим тук, в изработката на качествени PVC системи за прозорци и врати, за съжаление, българските фирми често не могат да се конкурират с технологията и качеството на немските продукти. Това е икономическа реалност, която не можем да пренебрегнем.

Какво трябва да знаете при избора на дограма

Около 30% от разходите за отопление са свързани с избора на дограма. На пазара има много видове профилни системи, като изборът трябва да съчетава оптимално съотношение между цена и качество.

Темата за дограмата е вечна, като самото строителство. Прозорците и вратите са неотделима част от всяка къща, а техният дял в стойността на жилището е значителен. Около 30% от топлинните загуби и разходите за отопление зависят от качеството на прозорците. Правилното уплътнение на прозорците влияе не само на отоплителните разходи, но и на здравето, като предпазва от външен шум и поддържа постоянен микроклимат в помещенията.

При избора на нови прозорци за новостроящи се къщи, трябва да се обърне особено внимание, тъй като това решение е от съществено значение за цялото бъдеще обитаемо пространство. Изборът на модерна, висококачествена дограма е от значение не само при новостроените къщи, но и при модернизацията на съществуващите жилища.

Top