Алуминиевата и PVC дограма са се утвърдили като стандарт в съвременното строителство, предлагайки енергийна ефективност и надеждност. Въпреки тези предимства, всяка дограма се износва с времето и изисква редовна поддръжка, за да запази своите качества възможно най-дълго. За да удължите живота на вашите прозорци и врати, е важно да поддържате уплътненията и движещите се части в добро състояние и да следвате указанията на производителя. Поставянето на дограма от професионалисти обикновено идва с гаранция, но въпреки това може да се наложи ремонт или обновяване поради различни причини. Ние от Профил Пласт сме приготвили нужната информация.

Поддръжка на прозорци и врати

Следващите съвети могат да ви помогнат, ако се наложи ремонт или подмяна на старата дограма:

  1. Редовна проверка: Ако дограмата е монтирана преди по-малко от година и е използвана правилно, не би трябвало да има сериозни проблеми. В случай на възникнал проблем, първо се обърнете към фирмата, която е доставила и монтирала дограмата.
  2. Регулиране и подмяна: Понякога е необходимо да се регулират прозорците и вратите или да се подменят износените части. Изберете качествени резервни части, съвместими с вашата дограма.

Откриване на дефекти

Как можете да откриете дефекти или износени части, които трябва да бъдат подменени? Ето някои признаци, че дограмата се нуждае от сервиз:

  • Прозорците не се затварят плътно.
  • Има луфт в движещите се части.
  • Разминаване на насрещниците.
  • Нарушена изолация.
  • Видими щети по прозорците и вратите.

Ремонт и възстановяване на дограма

Ако дограмата е стара и не е била адекватно поддържана, компетентна оценка може да ви помогне да решите дали е рентабилно да инвестирате в ремонт или е по-добре да подмените профилите с нови. При профилактика, особено преди зимата, е важно да се регулират провисналите врати и прозорци, да се подменят неработещите механизми и да се направи преглед на стъклопакета. Обърнете внимание на състоянието на дръжките и механизмите, както и на плъзгащите механизми на алуминиевите и PVC прозорци и врати.

Регулиране и смяна на обкова

Добрият обков гарантира по-дълъг експлоатационен период на вашите врати и прозорци. Дори при качествени материали, провисването може да се появи при ново строителство, неквалифициран монтаж или прекомерна амортизация. Тежестта на конструкцията обикновено се поема от най-долната панта, която се регулира във височина и ширина, докато горните панти се регулират хоризонтално.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top